Tο 1923, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,Έλληνες αναζήτησαν καταφύγιο και στη Συρία. Τότε,αυτή η αναγκαστική φυγή και ο διωγμός των Ελλήνων από τα πάτρια εδάφη χαρακτηρίστηκε ως η «μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία».
Ενενήντα δύο χρόνια μετά Σύριοι πρόσφυγες από την Εγγύς Ανατολή καταφτάνουν στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσουν προς την υπόλοιπη Ευρώπη οξύνοντας ακόμη περισσότερο το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει περιγράψει τη σύρραξη στη Συρία ως «τη μεγάλη τραγωδία αυτού του αιώνα -μια επονείδιστη ανθρωπιστική καταστροφή, που προκάλεσε πόνο και εκτοπισμό πληθυσμού χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία»!
Στην Ελλάδα της κρίσης οι πρόσφυγες συνεχίζουν να έρχονται κατά χιλιάδες. Εδώ τουλάχιστον δεν έχουμε πόλεμο. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλαςτόνισε στον τύπο ότι "δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια"..."δεν μπορείς να εξαφανίσεις τους πρόσφυγες" και συνέστησε υπομονή.
Ωστόσο το καλοκαίρι πέρασαν από την Ελλάδα 250.000 μετανάστες – πρόσφυγεςκαι το φαινόμενο αναμένεται ισχυρότερο το επόμενο καλοκαίρι.
«Οι πρόσφυγες είναι συνηθισμένοι άνθρωποι που ζουν σε ασυνήθιστες συνθήκες» αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και μας καλεί να υποστηρίξουμε το έργο της.
«Ζούμε σε μια εποχή όπου συγκρούσεις μαίνονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, με τον αριθμό των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εσωτερικά εκτοπισμένων να αγγίζει τα 60 εκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Παράλληλα, ένα κύμα ξενοφοβίας και μη ανεκτικότητας εξαπλώνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου…» μας πληροφορεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (http://www.unhcr.gr/refugeestories/).
Εκατομμύρια οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να διαφύγουν από τον πόλεμο ή τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για εκατομμύρια μητέρες, πατέρες και παιδιά κάθε ηλικίας.Οι Σύριοι επιλέγουν το δρόμο προς την Ευρώπηπαρότι θα μπορούσαν να καταφύγουν σε κοντινότερες περιοχές όπως για παράδειγμα οι χώρες του Κόλπου, οι οποίες έχουν διαθέσει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν καταυλισμούς προσφύγων μέσα στην Ιορδανία και το Λίβανο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης έχουν δώσει πάνω από 540 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή καταυλισμών στην Ιορδανία και το βόρειο Ιράκ. Και θεωρούν ότι είναι καλύτερο για τους ίδιους να βρίσκονται κοντά στις χώρες τους, έτσι ώστε να είναι εύκολο για αυτούς να γυρίσουν πίσω όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί από την άλλη κάνουν λόγο για σκάνδαλο καθώς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ξοδεύουν απλά και μόνο χρήματα, χωρίς όμως να θέλουν τους μετανάστες στα εδάφη τους.
Ελπίδα για Ζωή
Ορδές ανθρώπων όλων των πολιτισμών με ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους την φρίκη συνεχίζουν να παίρνουν τον δρόμο της φυγής με την ελπίδα όχι για καλλίτερη ζωή, επαγγελματική σταδιοδρομία ή ταξιδιωτικές εμπειρίες, αλλά για ζωή.
Στην Ελλάδα ζουν σήμερα περίπου 6.500 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, η δε διαδικασία αναγνώρισης διαρκεί από 18 έως 36 μήνες. Ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο ή έχουν άσυλο είναι και παιδιά. Παιδιά που έχουν βιώσει συχνά σε περιβάλλοντα όπου κυριαρχούν η φτώχεια, η βία και η εξαθλίωση.
133.000 παιδιά, σύμφωνα με την UNICEF, ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο 2015.Ένας στους τέσσερις αιτούντες άσυλο είναι παιδί! Η UNICEF τονίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι τα ανθρωπιστικά προγράμματά της στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, όπου συνολικά περίπου 7,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από βοήθεια, παραμένουν σοβαρά υπο-χρηματοδοτούμενα. Από τα 903 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για το 2015, περίπου μόνο τα μισά έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής. Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στα προγράμματα της UNICEF Ελλάδος για τα παιδιά πρόσφυγες της Συρίας μπορεί να το κάνει στο .
http://bit.ly/unicefgr-SyriaΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ -ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου